Avondcolleges DEMO Awareness 2014

Wednesday, 27 November 2013 00:00

Kennismaken met de radicaal nieuwe denkwijze van DEMO over organisatie, bedrijfsprocessen, informatiesystemen en ICT? Volg de Avondcolleges DEMO Awareness. De volgende reeks colleges start op dinsdag 9 september 2014, schrijf u nu in!

 

Wat is DEMO?

 

DEMO (Design and Engineering Methodology for Organizations) is een methode in het nieuwe vakgebied Enterprise Engineering (EE). Daarin wordt een organisatie primair beschouwd als een ontworpen systeem. Het veranderen van de organisatie houdt dus het herontwerp ervan in, gevolgd door herinrichting. Alleen op die manier kan eenheid en samenhang worden bereikt en behouden. De filosofie van DEMO is dat mensen de ‘parels’ zijn in elke organisatie. Bekleed met de juiste bevoegdheid en handelend vanuit de daarbij behorende verantwoordelijkheid, brengen zij in sociale interactie de diensten tot stand die ze aan elkaar en aan de omgeving leveren. ICT-applicaties zijn hulpmiddelen voor mensen, ze nemen nooit verantwoordelijkheid over. De theorie van DEMO is dat die sociale interactie zich voordoet in universele patronen, transacties geheten. Bedrijfsprocessen worden daarmee boomstructuren van transacties, geen onoverzichtelijke ‘spoorwegemplacementen’. De essentie van elke organisatie is dat zij bestaat uit een netwerk van transacties en actorrollen, onafhankelijk van hun implementatie. Deze essentie wordt gevangen in vier geïntegreerde modellen: het constructiemodel (actorrollen en transacties), het procesmodel  (bedrijfs-gebeurtenissen en bedrijfsprocessen), het feitenmodel (bedrijfsobjecten en bedrijfsfeiten) en het actiemodel (bedrijfsregels en werkinstructies). Omdat de modellen zijn geformaliseerd, kunnen ICT-applicaties er uit worden gegenereerd, en kan het dynamisch gedrag van de organisatie via simulatie worden bestudeerd.

 

Wat gaat DEMO u bieden?

 

 • Technologieonafhankelijk inzicht in de werking van uw organisatie
 • Transparantie van bevoegdheden en verantwoordelijkheden
 • Beheersbaarheid van zelfs de meest complexe organisatieveranderingen
 • Ongekend snelle en effectieve diagnose van bedrijfsproblemen
 • Compacte maar precieze modellen voor het bespreken van organisatieveranderingen
 • Het ideale startpunt voor (her)ontwerpen van uw organisatie/bedrijfsprocessen
 • Het ideale startpunt voor (her)ontwerpen van uw ICT-applicaties

 

Voorbeelden van DEMO in de praktijk

 

 • Uniforme automatisering op basis van het essentiële model (SGC 1995)
 • Opsporen van ‘onvindbare’ oorzaken van bedrijfsproblemen (PTT Telecom 1997)
 • Referentiemodel voor de organisatie van civiele bouwprojecten (VISI 1999)
 • Stabiele basis voor reorganisatie politiekorps (Rotterdam/Rijnmond 2001)
 • Applicatie portfolio analyse op basis van dienstverleningsmodel (RWS 2007)
 • Uniek overzicht en inzicht bij post merger integratie (Air France/KLM 2010)
 • Nieuwe energie uit verbinden management en werkvloer (Marechaussee 2011)

 

Voor wie zijn de avondcolleges bedoeld?

 

Er zijn drie doelgroepen voor de avondcolleges DEMO Awareness:

 

 • Medewerkers en managers die betrokken zijn bij DEMO projecten en die mondige gesprekspartners in die projecten willen zijn.
 • Managers die zich willen oriënteren op een aanpak van organisatieveranderingen die het juiste inzicht en overzicht biedt, waardoor alles beheersbaar blijft.
 • Business en ICT professionals die zich willen bekwamen in Enterprise Engineering en voor wie het volgen van de avondcolleges daartoe de eerste stap is.

 

Wat leert u in de avondcolleges?

 

U maakt kennis met de fundamenteel nieuwe denkwijze van DEMO over organisatie, bedrijfsprocessen, informatiesystemen en ICT. U leert de filosofie en de basisideeën van de theorie die aan de methode ten grondslag ligt. Aan de hand van een kleine casus en veel praktijkvoorbeelden leert u inzien dat het DEMO model van een organisatie compact, compleet, coherent en consistent is, en dat het de essentie van de organisatie bevat, onafhankelijk van elke implementatie. En u leert wat u daar allemaal mee kunt doen.

 

Overige informatie

 

De colleges worden gegeven op de TU Delft, Mekelweg 4, zaal Pi, op de dinsdagen 9, 16, 23 en 30 september, van 19:00 uur tot 21:15 uur. Elke bijeenkomst bestaat uit een uur theorie (te geven door Jan Dietz) en een uur praktijk (te geven door steeds een andere professional die DEMO in de praktijk toepast).

 

U kunt zich via het onderstaande formulier aanmelden.

 

De prijs is € 125 voor de hele reeks van vier avonden. In die prijs is een exemplaar van het DEMO basisboek begrepen. Dat ontvangt u op de eerste avond.

 

 

Privé informatie
Geslacht *  Man   Vrouw
Voornaam *
Voorvoegsel / Achternaam *
Adres
Postcode / Plaats
Land
Telefoon
E-mailadres *
Functie *
Werkgever informatie
Vul dit gedeelte a.u.b. in als de cursus door uw werkgever worden betaald.
Bedrijfsnaam
Adres
Postcode / Plaats
Land
Telefoon
Betalingsinformatie
Factuur naar *  Privé   Werkgever
Factuurinformatie

Geef a.u.b. aan welke informatie op de factuur moet worden afgedrukt (bijv. een inkoopordernummer).

Overige
Opmerkingen

Veiligheidscode